Laboratori

Des dels seus inicis Projecte Vaca ha organitzat laboratoris de creació i experimentació com a espais on les sòcies puguin aprofundir en tècniques actorals o creatives, conèixer metodologies de treball i també crear propostes artístiques. En els laboratoris realitzats fins ara hem treballat varietat de temàtiques: la improvisació, la creativitat, els somnis, la creació col·lectiva, la dansa i el moviment corporal, la performance, el llenguatge de la memòria, el clown femení…

Aquests laboratoris han estat la llavor d’experiències escèniques de diferents formats: itineràncies en espais no convencionals, performances, cabarets, espectacles, que després han format part de la programació del Novembre Vaca.

Reconegudes professionals com a Marga Iñiguez, Laia Obregón, Mónica Extremiana, Sílvia Ferrando, María Elena Roqué, Cristina Castrillo, Virginia Imaz y Consuelo Trujillo han estat les coordinadores d’aquests laboratoris.

TALLER ALICIA REYERO 2019

TALLER  amb ALICIA REYERO 2019

La edad, la talla, el peso.

El canon de belleza.

El lugar de procedencia.

La precariedad

El número de followers.

El color de piel.

La maternidad.

Tener personas a tu cargo.

La falta de personajes femeninos.

El exceso de los masculinos.

El ciclo menstrual.

La falta de ayudas para crear.

El tiempo que puedas permitirte para trabajar en aquello que eres pero de lo que apenas cobras.

La clase social.

Son muros, fronteras, líneas divisorias.

"Tú sí, tú no"

Tú eres válida, rentable, apta.

Tú no.

Tú puedes pasar.

Tú no.

Tú eres legal.

Tú no.

Tú lo haces bien.

Tú, NO.

Muros, fronteras, vallas, techos de cristal a derrumbar y transformar.

Durante 12 sesiones trabajaremos en un espectáculo de creación colectiva cuestionando los obstáculos que nos encontramos las mujeres en diferentes ámbitos de la vida.

A través del juego teatral, el trabajo de movimiento y sirviéndonos de diferentes referentes cinematográficos, exploraremos los muros que nos han sido impuestos y los que nos hemos creado.

Dies que es farà el taller a Ca la Dona:

📆 OCTUBRE: 22-24, 29-31 (11h a 14h)

📆 NOVEMBRE: 5-7, 12-14, 26-28 (11h a 14h)

📅 DESEMBRE: 3-5 (11h a 14h) 

📆 MOSTRA: 5-6 DESEMBRE a “La Sala” de la Bonne.

La performance resultant s'estrenarà dins del marc del Festival Novembre Vaca '19, els díes 5 i 6 de desembre a la Sala gran de La Bonne.

Preu del taller: 200€

Necessitem que si esteu interessades, ens ho feu saber al mail: creativitatprojectevaca@gmail.com

Les places son molt llimitades, reserveu la vostra i no perdeu l'oportunitat de treballar amb aquesta dona Alicia Reyero, serà tota una experiència.

TRANSformerVACA 2013

Com cada any, des de la Comissió de CREATIVITAT, s'impulsa un taller/laboratori que té com a objectiu l'exposició a públic dins de la Mostra NOVEMBRE VACA. Enguany, PROJECTE VACA, Associació de Dones Creadores Escèniques de Catalunya proposa TRANSformerVACA, un taller de creació on, de nou, la figura de la DONA vertebra tota la investigació, el jóc i el viatge escènic.

TRANSformerVACA obre les portes a un camí de recerca personal amb convergència col·lectiva que té com a potes sostenidores de la recerca els tres grans espectres escènics: dramatúrgia, coaching interpretatiu i direcció escènica. A partir d'una llavor de caire personal pretenem cosir un teixit d'accions escèniques teatrals diverses que reflecteixin la visió de la DONA sobre la transformació que hores d'ara està demanant aquest nou mileni.

Partim del desig, de la intuició, de l'impuls més concret per arribar a un canvi profund que abordi tant la dimensió social com la més interior, la més privada, la més íntima. Perquè és a travès d'allò concret que sempre s'ha aspirat a allò universal i, en aquest sentit, orientem la nostra recerca, el nostre camí, la nostra investigació.

La finalitat primera és, però, gaudir del procés, de la complicitat amb les diferents participants i de tot allò creatiu que s'anirà manifestant com a eina de treball, des del propi cos o la pròpia veu passant per la paraula escrita fins a un silenci revelador, per exemple. Tot és possible a la creació. El treball final serà l'apertura a públic de les peces creades així com del mapa dibuixat amb aquestes peces a la Mostra NOVEMBRE VACA 2013.

El procés comprén tres fases: dramatúrgia amb coordinació de Laura Freijo (del 17 al 26 juliol 2013), coaching interpretatiu amb coordinació de Teresa Urroz o Yanina Marini, depenent del grup (del 7 al 12 d'octubre 2013) i direcció escènica amb coordinació d'Ariadna Martí (del 21 al 26 d'octubre – assajos i exhibició 14, 15, 16 i 26, 27 i 28 de novembre 2013).

LES TRES FASES DEL PROCÉS

1.- DRAMATÚRGIA

La creadora i/o intèrpret pot iniciar el viatge tenint com a punt de partida una imatge, una idea, una cançó, un nom, un mite clàssic o modern, uns versos inspiradors, una seqüència d'una pel·lícula, un record, un passatge d'un llibre, un conte tradicional, un personatge de la disciplina literària que sigui, etc, etc, etc. Fins i tot, pot tenir la inquietud d'una forma no definida o la necessitat d'expressar alguna cosa que no sap que vol néixer. Perquè, com diem a la presentació, el desig i l'impuls creatiu són imprescindibles. Qualsevol llavor pot créixer, cal regar-la i cuidar-la durant el procés de creixement.

Cal remarcar que la dramatúrgia que proposa TRANSformerVACA no és només basada en la paraula, pot ser gest, pausa, silenci, moviment, so, dansa, poesia, música, cançó, imatge o tot plegat. Quan afrontem cada peça des dels seus inicis, anirem escoltant i descobrint i, sobretot, tenint molt present el batec propi de la peça; què demana, quina és la forma que precisa, com vol manifestar-se, què vol dir, què vol significar, què vol proposar.

Des d'una perspectiva absolutament oberta, procurarem afrontar el treball de la manera més lúdica i divertida possible sense perdre de vista la figura de la DONA com a subjecte que mira i proposa camins per aquesta societat en continua transformació.

Fase coordinada per Laura Freijo Justo

2.- COACHING INTERPRETATIU

La segona fase en aquest laboratori de procés creatiu estarà centrada en la interpretació. A partir de les propostes concretes de cada participant i després d'haber passat una primera fase de desenvolupament dramatúrgic, ens centrarem en treballar alguns aspectes interpretatius per donar eines a cada actriu i/o creadora.

Vessants al voltant de les quals girarà principalment el treball:

 • –  Personatge, en el cas de que hi hagi
 • –  Intencions i direccions tant del text com dels altres elements que conformen la càpsula i/o peça construida fins aleshores
  • –  Importancia del subtext i recerca d'allò invisible per fer-lo visible, què s'amaga dins del que sóc o represento a la peça?
  • –  Relació amb el públic, amb l'altra, en el cas de que les peces siguin de dos o tres actrius i/o creadores, amb el món que proposen
   Fase coordinada per Teresa Urroz Oroz i Yanina Marini

   3.- DIRECCIÓ ESCÈNICA

   En la tercera i darrera fase del procés creatiu, un cop definida la dramatúrgia i tenint clara la interpretació de la peça, ens centrarem en la presentació de la proposta global de cara al públic. Per aquest objectiu, tindrem present els diferents espais, els diferents temps, els ambient, el clima, l'estil, la llum i els diferents espais sonors de les peces per tal de perfilar un mapa que pugi seguir un itinerari escènic. Tot plegat, tenint en compte els espais on presentarem, de moment, aquestes càpsules i/o peces ja que pot ser que això només sigui el primer enlairar-se del projecte.

   Buscarem conjuntament el llenguatge escènic no verbal i els recursos tècnics que poden ajudar a la creació de cada proposta alhora que contribueixin a un possible sentit general per tal de que la idea inicial, que no és altra que la necessitat de la DONA, en aquest cas creadora, de transformar el món en que viu.

   Fase coordinada per Ariadna Martí

DATES, LLOC ASSAJOS I EXHIBICIÓ

page6image1120
Del 17 al 26 de juliol – Dramatúrgia – Centre Cívic ALBAREDA

Dimecres 17 i divendres 19 de 10 a 14 h
Dilluns 22, dimecres 24 i divendres 26 de 10 a 14 h
Divendres 26 tarda apertura a coodinació d'interpretació i direcció

Del 7 al 12 d'octubre – Coaching d'interpretació – Centre Cívic ALBAREDA

De dilluns a divendres de 10 a 14 h (Teresa Urroz) De dilluns a divendres de 16 a 20 h (Yanina Marini)

Del 21 al 26 d'octubre – Direcció escènica – Centre Cívic ALBAREDA

De dilluns a divendres de 10 a 14 h

Fase final
1a presentació a públic Centre Cívic ALBAREDA

14 Novembre – Assaig

15 Novembre – Assaig general

16 Novembre – Presentació

2a presentació a públic Centre Cívic LES CORTS

26 Novembre – Assaig
27 Novembre – Assaig general

28 Novembre - Presentació

Laboratoris 2012

Edicions Anteriors