Projecte de llibre commemoratiu

Enguany la nostra Associació de Creadores Escèniques Projecte Vaca celebra el seu 20è aniversari (1998-2018) i per celebrar-ho hem planejat fer un llibre que reculli la seva activitat i que pensem, reflectirà una part representativa de la trajectòria del teatre al nostre país.

 D’una banda, volem mostrar la llarga trajectòria d’una entitat pionera, abanderada i referent alhora de donar veu i promoure la visibilització del treball de la dona en tots els estrats professionals de les arts escèniques a Catalunya. Però aquest llibre serà molt més que això, atès que la història de l’Associació ha estat estretament vinculada a moltes entitats i institucions culturals i feministes catalanes i la seva tasca s’ha desenvolupat en espais tant emblemàtics com els teatres de la Bonnemaison, la Sala Beckett, Fabra i Coats, el Museu d’Història de Catalunya i la Fundació SGAE, entre d’altres.

En aquests 20 anys hem estat presents a diversos Festivals estatals i internacionals i hem establert relacions amb organitzacions similars a la nostra arreu d’Espanya, com és el cas de Dones d’Art a València i Marias Guerreras a Madrid, i per suposat, sempre hem trobat la complicitat i el suport de les institucions catalanes, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Diputació, que han confiat en la nostra gran capacitat de moure públic i commoure consciències.

De les més de 200 sòcies que n’han format part i de les moltes altres professionals que hi han col·laborat, hi han hagut destacades dramaturgues, actrius i directores del nostre panorama teatral (Beth Escudé, Magda Puyo, Cristina Castrillo, Imma Colomer, Virginia Imaz, Àngels Aymar, Consuelo Trujillo, Marga Íñiguez, etc. etc.). Sense oblidar, els centenars i centenars d’espectadors i l’atenció mediàtica que hem despertat tot sovint. Ha estat un univers de milers de persones que han tingut relació, vincle o treball artístic amb Projecte Vaca, una entitat coneguda i reconeguda, on s’ha portat a terme un munt d’activitats tant de formació i intercanvi com d’exhibició. 

Han estat 20 anys de crear xarxa,  impulsar projectes, arriscar-se en escena, ser-hi arreu, donar valor a la veu de les dones de diferents cultures, colors i tendències.

20 anys de reivindicar l’imprescindible i tot sovint ocult paper femení en l’art escènic.

I de tot això, de tot aquest gran llegat cultural a casa nostra, de les nostres artistes, de les nostres institucions i dels nostres espectadors, en volem deixar constància en un document escrit i gràfic únic i col·lectiu que segur serà d’interès per als  professionals de la cultura i per a un públic molt ampli, mereixedor de tota aquesta informació.

 

Dossier llibre